Succesiuni
Documente necesare
Pentru dezbaterea succesiunii, moștenitorii vor prezenta următoarele documente în original:
- Anexa 24 (cerere de deschidere a dezbaterilor succesorale) eliberata la cerere moștenitorilor de către Serviciul de Stare Civila de la locul ultimului domiciliu al defunctului;
- Certificatul de deces al persoanei pentru care s-a solicitat dezbaterea succesiunii;
- Actele de stare civila ale moștenitorilor (certificate de naștere, de căsătorie, de deces);
- Certificatul de căsătorie al defunctului;
- Certificat fiscal (eliberate de primăria localităților pe raza cărora se afla bunurile ce fac obiectul masei succesorale);
- Acte de proprietate pentru bunurile care au aparținut decedatului (titluri de proprietate, adeverințe de validare si procese verbale de punere in posesie, certificate de moștenitor ale soțului/soției predecedate pe care defunctul i-a moștenit, hotărâri judecătorești prin care a dobândit dreptul de proprietate asupra unor bunuri, acte de vânzare, donație, schimb prin care defunctul a dobândit sau transferat dreptul de proprietate, acte de concesiune, locuri de veci si acorduri de construire construcții funerare – cavou, cripta etc – sau adeverința de la comisiile parohiale în același sens, CEC-uri, depozite bancare, extrase din registrul acționarilor privind acțiuni deținute de defunct, la diferite societăți ori SIF-uri, orice al act din care rezulta un drept de proprietate ori creanța al defunctului);
- Sentința de divorț și/sau partaj (definitiva si/sau irevocabila)/ certificate de divorț + actul de lichidare a regimului comunității legale - dacă defunctul a fost divorțat la data decesului;
- Declarații de opțiune succesorala pe care moștenitorii le-au făcut înainte de deschiderea succesiunii;
- Testament- dacă există;
- Procuri autentice de reprezentare la succesiune ale moștenitorilor care nu se pot prezenta in nume propriu la dezbaterea succesorala;
- Cărțile de identitate ale moștenitorilor si/sau ale reprezentanților acestora
- Orice alt înscris care conferă informații despre masa succesorala sau moștenitori ai defunctului.
Procedura succesorală se deschide la cererea oricărei persoane interesate sau a secretarului Consiliului Local al localității de la ultimul domiciliu al defunctului. Procedura succesorala se dezbate la orice Birou Notarial din circumscripția Judecătoriei de la ultimul domiciliu al defunctului.
In cadrul procedurii succesorale notarul, legal sesizat, stabilește calitatea moștenitorilor si legatarilor si întinderea drepturilor acestora, precum si compunerea masei succesorale. Pentru a îndeplini aceasta procedura, notarul public citează părțile cu vocație la moștenire (moștenitori legali si/sau testamentari) pentru a se prezenta pentru dezbateri la termenul stabilit de notar, la sediul biroului notarial.Până la termenul stabilit, notarul public are obligația sa solicite si sa obțină documentația necesara cu privire la :
- Opțiunile succesorale înscrise la RNNOS
- Liberalitățile înscrise in RNNEL
- Regimul matrimonial înscris la RNNRM
- Datoriile si creanțele autorului succesiunii înscrise la RNNEC
- Situația juridica si fiscala a bunurilor care formează masa succesorala a autorului
- Acte de stare civila pe care le apreciază necesare
În procedura succesorala se administrează probele cu înscrisuri si declarațiile a cel puțin 2 (doi) martori care cunosc date personale ale defunctului in ceea ce privește numărul si calitatea persoanelor cu vocație la moștenire.
Cu acordul moștenitorilor si pe baza încheierii finale întocmita de notarul public după administrarea probatoriului si după ascultarea moștenitorilor, notarul public întocmește si eliberează Certificatul de Moștenitor sau de Legatar.
Când nu exista bunuri, la cererea moștenitorilor, notarul poate elibera un Certificat de Calitate de moștenitor care atesta numărul, calitatea si întinderea drepturilor succesorale ale moștenitorilor.
In situația in care nu exista moștenitori legali sau testamentari si când in masa succesorala exista bunuri iar notarul este sesizat conform art. 102 din Legea 36/1995 Republicata, acesta va elibera un certificat de vacanță succesorala.
Cu acordul tuturor moștenitorilor, se poate relua procedura succesorala in vederea completării încheierii finale cu bunuri omise din masa succesorala, eliberându-se un certificat de moștenitor suplimentar.
Termenul de opțiune succesorala este de 1 (un) an de la data decesului defunctului, probata cu actul de deces. In acest termen moștenitorii pot opta prin declarații autentice fata de succesiune defunctului (de renunțare ori de acceptare). Notarul care a autentificat aceste declarații, le va comunica in format electronic pentru înscrierea la RNNEOS, pe cheltuiala părților.
In primii doi ani de la data decesului mostenitorii nu platesc impozit pe transferul dreptului de proprietate.
ALTE SERVICII
CONTACT
Contactați-ne pentru programări și informații. Suntem aici să vă ghidăm în procesul notarial!
Pagină Contact