Convenții matrimoniale
Soţii pot alege prin convenţie matrimonială între regimul separaţiei de bunuri sau cel al comunităţii convenţionale. Când soţii nu încheie o convenţie matrimonială, li se va aplica de drept regimul comunităţii legale.
Soţii pot alege prin convenţie un singur regim matrimonial şi nu pot deroga de la regulile referitoare la egalitatea dintre ei, autoritatea părintească sau devoluţiunea succesorală legală şi nici de la normele privind regimul matrimonial în general prevăzute de art. 312-328 ale noului cod civil.
Când soţilor li se aplică regimul comunităţii legale, ei pot solicita notarului să inventarieze bunurile mobile proprii dobândite anterior încheierii căsătoriei.
Notarul public va transmite toate convenţiile matrimoniale, inclusiv modificările acestora, la Registrul naţional al regimurilor matrimoniale în vederea îndeplinirii formalităţilor de publicitate (conform art. 313 din noul cod civil, regimul matrimonial este opozabil faţă de terţi de la data îndeplinirii formalităţilor de publicitate prevăzute de lege, afară de cazul în care aceştia l-au cunoscut pe altă cale).
În cazul căsătoriilor existente la data de 1/10/2011 (data intrării în vigoare a noului cod civil), soţii pot opta pentru schimbarea regimului matrimonial al comunităţii legale cu regimul comunităţii convenţionale sau cu regimul separaţiei de bunuri, dacă a trecut mai mult de un an de la încheierea căsătoriei.
Soţii căsătoriţi sub regimul comunităţii legale înainte de 1 octombrie 2011 pot efectua partajul bunurilor comune în timpul căsătoriei după intrarea în vigoare a Codului civil, fără ca prin aceasta regimul matrimonial să se lichideze.
Notarul public va întocmi un inventar al bunurilor mobile cu ocazia încheierii convenţiei matrimoniale prin care soţii aleg regimul separaţiei de bunuri. Notarul va respecta următoarele reguli la întocmirea inventarului:
- inventarul de bunuri se face pe baza declaraţiei fiecăruia dintre soţi, trebuie să cuprindă o listă cu bunurile descrise şi evaluate provizoriu de fiecare dintre aceştia şi să fie contrasemnat de fiecare soţ;
- părţile vor semna inventarul în faţa notarului. Inventarul va face parte integrantă din convenţia matrimonială prin care s-a ales separaţia de bunuri;
- notarul va atrage atenţia soţilor sau viitorilor soţi să-şi declare toate bunurile mobile, corporale şi necorporale, drepturile reale şi de creanţă, precum şi datoriile pe care le au până la data întocmirii inventarului. În cadrul biroului nostru notarial inventarul se încheie în formă autentică.
Când soţii optează pentru regimul comunităţii convenţionale, cuprinsul convenţiei se poate referi la unul sau mai multe dintre aspectele prevăzute la art. 367 lit. a-e) din noul cod civil, respectiv:
- includerea în comunitate, total sau parţial, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor de de uz personal şi a bunurilor destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri.
- restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor asumate de oricare dintre soţi pentru acoperirea cheltuielilor obişnuite ale căsătoriei;
- obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unuia dintre soţi îi este imposibil să-şi exprime voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, dar numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
- includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru este imposibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
- modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
În cazul comunităţii convenţionale, soţii pot stabili anticipat, la data încheierii convenţiei matrimoniale, cota parte ce le revine din bunurile achiziţionate în comun în timpul căsătoriei, cotă-parte obligatorie pentru toate achiziţiile din timpul căsătoriei şi orice modificare a acestei clauze va fi precedată de lichidarea regimului matrimonial şi încheierea unei alte convenţii matrimoniale.
ALTE SERVICII
CONTACT
Contactați-ne pentru programări și informații. Suntem aici să vă ghidăm în procesul notarial!
Pagină Contact